Sondaj kuyusu tomografisi / Sismik tomografi: DMT ile hassas yeraltı keşfi

Güvenli ve sağlam inşaat için, sismik tomografi ve özellikle sondaj kuyusu tomografisi alanındaki hizmetlerimiz, temel zemininiz hakkında güvenilir bilgiler sağlar. Uzmanlarımız ölçümler yapmakta, zeminin tomografi modelini oluşturmakta ve zemindeki homojen ve olası homojen olmayan alanları belirlemektedir. Elde ettiğimiz sonuçlar jeoteknik raporuna kolaylıkla entegre edilebilecek şekilde hazırlanmaktadır.

Sondaj kuyuları arasında, yüzeyden ve sondaj kuyusu taramalarıyla birlikte tüm uygulamalar için sismik tomografi kullanılmaktadır.

Uzmanlarımız, yeraltı jeolojik yapılarını araştırmak ve tabaka sınırları, boşluklar, zayıf bölgeler, karstik boşluklar, gevşek bölgeler ve bozulmuş katmanlar gibi yeraltı özelliklerini belirlemek için sismik sondaj kuyusu tomografisini kullanmaktadır. Temel mühendisliği ve tünel inşaatı projelerinde, köprü ve diğer büyük yapıların mühendisliğinde, tomografilerimiz riskleri ve gereksiz maliyetleri en aza indirerek inşaat projenize güvenli bir şekilde başlanmasına yardımcı olacaktır.

Sismik tomografi, ayrıntılı bir jeofizik araştırma için kullanılır. Nokta sondajdan farklı olarak, temel mühendisliği ve tünel inşaatında planlama için çok önemli olan yeraltı hakkında sürekli bilgi sağlar. Jeofizikçilerimiz ve mühendislerimiz ayrıca çok çeşitli tomografik uygulamalar ve jeofizik sondaj kuyusu ölçümleri için ekipman kullanarak kayaların mekanik özelliklerini belirlemek için sismik tomografi kullanmaktadır. Örneğin, kesme dalgaları ve sıkıştırma dalgaları kullanılabilir ve sondaj kuyusu taramalarıyla birleştirilebilir. Sismik sondaj kuyusu ölçümleri, kapsama alanını optimize etmek için yüzey ve yeraltı dalga kaynaklarıyla da birleştirilebilir.

Bozunum yapmayan yöntemler kullanılarak veriler, sismik kaynağın konumları ve sondaj kuyularındaki dönüştürücülerin kademeli olarak değiştiği minimum iki nokta boyunca kaydedilir. Sonuç olarak, yeraltı genellikle birden çok kez taranır ve sismik tarama ile karşılaştırılır. Araştırılan alanın radyasyon kapsamı ne kadar yoğun ve düzgün olursa, elde edilen tomografik görüntünün çözünürlüğü o kadar iyi olur.

Her tarama için, çokluğundan sismik hızların konumsal dağılımının hesaplanabileceği bir yayılma süresi ölçülür.

Sürekli bir yeraltı modeli için yüksek çözünürlüklü 2 ve 3 boyutlu görüntüler

Sismik tomografi aşağıdaki uygulamalar için uygundur:

  • Fay, gevşeme, karstlaşma gibi yapıların yanı sıra yerleşik alanların ve mühendislik yapılarının incelenmesi
  • Boşlukların saptanması
  • Obrukların araştırılması
  • Çimento enjeksiyon denetimi için

Tomografi, noktalar arasındaki alt katmanın sürekli bir modelini sağlayan P ve S dalgalarının yüksek çözünürlüklü 2 boyutlu ve 3 boyutlu görüntüleri sağlar. Jeoteknik zemin özelliklerini entegre etmek için sondaj verileri, zemin örnekleri ve sondaj kuyusu ölçümleri kullanılarak kalibre edilir.

Sismik ve sondaj kuyusu ölçümleri alanında tamamlayıcı hizmetler

Sismik tomografi ve sondaj kuyusu tomografisine ek olarak, katı kayada optik ve akustik sondaj kuyusu ölçümlerinin bir kombinasyonunu kullanmanızı öneririz. Bu tür ölçümler, tomografi ölçümlerinin yorumlanmasına yardımcı olabilir ve bunları iyileştirebilir.

Bu yöntemleri yoğunluk saptaması için başka bir sondaj kuyusu ölçümü ile birleştirmek de yararlı olabilir. Bu ölçüm, tomografiden elde edilen dalga hızları ile birlikte zemin iyileştirme önlemlerinin planlanması ve diyafram duvarlar ve temeller gibi yeraltı yapılarının boyutlandırılması için gerekli olan elastik parametrelerin belirlenmesini sağlar.

Sismik hizmetlerimiz hakkında başka sorularınız var ya da sismik tomografi ya da sondaj kuyusu tomografisi araştırması ile ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin.